Działalność handlowa wymaga zastosowania różnego rodzaju profesjonalnych urządzeń AGD. W przypadku sklepów spożywczych i supermarketów jednymi z najważniejszych są witryny chłodnicze. Obecnie w sklepach z profesjonalnym AGD można znaleźć bardzo dużo rodzajów i rozmiarów takich urządzeń. W dzisiejszym wpisie na blogu sklepu AGD Smart tłumaczymy, co należy brać pod uwagę podczas wybierania witryn chłodniczych.
Rodzaje witryn chłodniczych
Witryny chłodnicze to nie jest tylko jeden rodzaj urządzeń. Można wymienić przynajmniej trzy ich rodzaje, które różnią się przeznaczeniem, czyli rodzajem produktów, do których przechowywania zostały stworzone. Oprócz witryn gastronomicznych, czyli urządzeń, które są najczęściej wybierane do sklepów, istnieją także witryny farmaceutyczne, które zostały stworzone z myślą o przechowywaniu w nich leków i innych produktów farmaceutycznych, oraz witryny cukiernicze.
Każdy wymieniony rodzaj witryn chłodniczych różni się pewnymi niuansami, które sprawiają, że mają nieco inną funkcjonalność i lepiej sprawdzają się w zależności od przeznaczenia. Np. w witrynach cukierniczych znajdują się półki, w których można regulować kąt nachylenia. Dzięki temu ma się możliwość stworzenia takiej ekspozycji, która będzie na siebie zwracała uwagę klientów i namawiała ich do zrobienia zakupów.
Przede wszystkim potrzeby obiektu
Pierwszym elementem, który koniecznie trzeba brać pod uwagę podczas wybierania witryn chłodniczych do sklepów są potrzeby biznesowe. Witryny chłodnicze powinny być dopasowane nie tylko do rozmiarów sklepów, ale też do wielkości i rodzaju sprzedawanych w nim produktów. Witryna chłodnicza nie powinno być ani zbyt mała, ani zbyt duża. Nie ma sensu kupowania witryn chłodniczych, których nie będzie się miało możliwości pełnego wykorzystania. Z kolei zbyt małe witryny sprawią, że nie będzie się miało możliwości wyeksponowania wszystkich produktów i w związku z tym będzie się narażonym na straty.
Rodzaje sprzedawanych produktów spożywczych
Kolejnym ważnym elementem wyboru witryn chłodniczych jest dostosowanie kupowanego urządzenia do rodzaju sprzedawanych w sklepie towarów. W zależności od tego, jakie produkty zamierza się przechowywać w witrynach, konieczne będzie wybranie urządzeń, które będą miały odpowiednią wielkość, odpowiednią ilość przestrzeni do przechowywania oraz moc chłodzenia. Do przechowywania poszczególnych rodzajów produktów w warunkach chłodniczych można wykorzystać zarówno witryny, jak i lady chłodnicze. Przed ich wyborem i zakupem, konieczne jest wybranie takich, które pozwolą nam schować wszystkie sprzedawane towary.