Frytownice do przygotowania frytek, ryby i tempury | AGD Smart
Dzięki frytkownicom możemy bezpiecznie i higienicznie przygotować nie tylko frytki, ale też smażoną rybę w cieście czy tempurę. Zamknięty w urządzeniu olej szybko się rozgrzeje, nie będzie pryskał na boki i wydzielał specyficznego zapachu. Producenci wyposażają frytownice w wyjmowane, łatwe w czyszczeniu filtry, które ograniczają parowanie podgrzewanego tłuszczu.
Stosowane do smażenia ruszty i koszy pokrywane są specjalną powłoka, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Niektóre frytkownice umożliwiają regulowanie wysokości koszyka - dzięki temu można odsączyć przygotowywane potrawy z tłuszczu jeszcze przed wyjęciem ich z urządzenia. Standardowo w większości modeli stosuje się czasowe wyłączniki i wskaźniki temperatury. Dzięki temu nie musimy otwierać frytownicy, żeby sprawdzić aktualny stopień wysmażenia. Ze względów bezpieczeństwa większość modeli umożliwia rozgrzanie oleju tylko do 200 stopni Celsjusza. Szuflady i ruszty frytkownic zostały wykonane z materiałów, które dostosowane są do czyszczenie w zmywarkach.