Black Week - sprawdź nasze SUPER OFERTY

Inteligentne urządzenia w Twoim domu

Infolinia: pn - pt 9:00 - 18:00: (22) 877-77-77 877-77-78 801-011-977
Kategorie
Koszyk
Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Jakie są obecnie dostępne rodzaje piekarników i kuchenek?

W XXI wieku ilość dostępnych w sklepach kuchennych urządzeń AGD wiele osób, które stoją przed wyzwaniem wykończenia lub wyremontowania swojej kuchni może nieco przytłaczać. Największym wyzwaniem jest wybór odpowiedniego i najwygodniejszego dla nas rodzaju piekarnika lub kuchenki wolnostojącej. W dobrze wyposażonych sklepach AGD, takich jak AGD Smart, znajduje się bardzo dużo rodzajów tego typu sprzętu. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu prezentujemy najważniejsze z nich.

Rodzaje piekarników ze względu na miejsce ułożenia w kuchni

Pierwszy podział piekarników i kuchenek obejmuje piekarniki do zabudowy oraz kuchenki wolnostojące. Istnieje jeszcze trzeci rodzaj tego typu urządzeń kuchennych, czyli mini kuchenki kompaktowe, ale tymi nie będziemy się dokładniej zajmowali w naszym tekście. Skupimy się tylko na pełnowymiarowych kuchenkach wolnostojących i piekarnikach do zabudowy. Te pierwsze są to piekarniki ze zintegrowaną płytą grzewczą. Takie urządzenia są przeznaczone do ustawienia w pomieszczeniach kuchennych, w których nie ma wykonanej na wymiar zabudowy kuchennej. Nie trzeba ich bowiem obudowywać, tylko można je ustawić w dowolnym miejscu na podłodze, pamiętając oczywiście o tym, żeby kuchenka miała dostęp do źródła zasilania.

Coraz popularniejszą alternatywą dla kuchenek wolnostojących są piekarniki do zabudowy. Ich najważniejszą zaletą jest to, że jako iż są wbudowane w zabudowę kuchenną, nie muszą się znajdować na podłodze, tylko częściej są umieszczane np. na wysokości kuchennego blatu, co sprawia, że jest do nich znacznie łatwiejszy i wygodniejszy dostęp.

Rodzaje piekarników ze względu na źródło zasilania

Sposób umieszczenia piekarnika nie do końca zależy od jego użytkowników, tylko bardziej od tego, jaki wybierzemy sposób umeblowania i wykończenia kuchni. Większy wybór mamy doborze sposobu zasilani czy funkcji pieczenia w piekarniku. Tu mamy do wyboru 3 główne kategorie urządzeń. Jakie?

Piekarniki gazowe

Najbardziej tradycyjnym i cały czas bardzo często użytkowanym rodzajem piekarników są piekarniki gazowe. Tego typu sprzęt wytwarza ciepło dzięki zastosowaniu podłączonego do niego gazu. Kuchenki gazowe są dostępne najczęściej w wersji wolnostojącej, chociaż zdarzają się tez piekarniki gazowe do zabudowy. Najczęściej w takich urządzeniach znajduje się tylko grzałka dolna. Nowoczesne kuchenki gazowe posiadają jednak też grzałki górne, a nawet znacznie ułatwiającą pieczenie funkcję termoobiegu. Największą zaletą piekarników gazowych są ich niskie koszty eksploatacji. Obecnie jednak z piekarników gazowych korzysta się już coraz rzadziej ze względu na to, że  w nowoczesnym budownictwie zazwyczaj nie ma już możliwości korzystania z gazu.

Piekarniki elektryczne

Znacznie częściej obecnie korzysta się z piekarników i kuchenek elektrycznych, które do wytwarzania ciepła wykorzystują energię elektryczną. Wewnątrz takich urządzeń AGD znajdują się grzałki niklowo-chromowe oraz termostat. Grzałki doprowadzają do zwiększenia temperatury wewnątrz urządzenia, natomiast termostat czuwa nad jej utrzymywaniem na właściwym poziomie. W takich piekarnikach w standardzie znajduje się funkcja termoobiegu, która pozwala rozprowadzać ciepło po całym wnętrzu piekarnika. Najczęściej wybieranym obecnie przez klientów rodzajem tego typu urządzeń AGD są piekarniki elektryczne do zabudowy.

Piekarniki parowe

Tego rodzaju piekarniki łączą w sobie funkcje piekarników elektrycznych z urządzeniami kuchennymi, które dają możliwość przygotowywania potraw z wykorzystaniem gorącej pary. Tego typu sprzęt umożliwia gotowanie na parze, ale oprócz tego ma również wszystkie najważniejsze funkcje pieczenia. Gotowanie na parze i pieczenie można ze sobą łączyć! Taki sposób przyrządzania jedzenia w piekarniku parowym sprawia, że wszystkie potrawy zachowują swoją wilgotność, która normalnie, w trakcie zwykłego pieczenia, pod wpływem gorącego powietrza niestety się zmniejsza i potrawy często mogą się robić przesuszone.

Data publikacji: 13.11.2020 07:36:00

Firma

AGD SMART Wysokińscy Sp.J.
ul. Sławęcińska 8, Macierzysz
05-850 Ożarów Mazowiecki

Infolinia:
Pon. - Pt.: 9:00 - 18:00
(22) 877 77 77, (22) 877 77 78, 0 801 011 977
e-mail: sprzedaz@agdsmart.pl

Dział importu:
tel: +48 604 509 100
e-mail: piotr@agdsmart.pl

Dział exportu:
tel: +48 575 706 200
e-mail: galina.sorochuk@agdsmart.pl halyna.pogroszewska@agdsmart.pl

Kontakt dla firm:
tel: +48 533 100 058
e-mail: krzysztof.szewczyk@agdsmart.pl

Dział marketingu:
e-mail: marketing.agdsmart@gmail.com

Magazyn
Pon. - Pt.: 09:00 – 17:00

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.