Stojąc przed wyzwaniem wykończenia swojej kuchni, trzeba nie tylko zadbać o jej estetykę, ale także np. wybrać wszystkie potrzebne nam później urządzenia AGD. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni jest lodówka. Wybór nie tylko odpowiedniego modelu lodówki, ale także jej rodzaju obecnie może przynosić klientom wiele problemów. W dobrze wyposażonych sklepach z urządzeniami AGD, takich jak AGD Smart, znajduje się bowiem bardzo dużo rodzajów lodówek. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu postaramy się nieco pomóc klientom w doborze najlepszego rodzaju lodówki do ich kuchni, przedstawiając zalety najpopularniejszych rodzajów.
Lodówki wolnostojące
Najbardziej tradycyjnym i cały czas chyba najczęściej obecnym w polskich domach rodzajem lodówek są lodówki wolnostojące. Takie lodówki są stosowane zazwyczaj w starych kuchniach, w których nie znajduje się zabudowa kuchenna i postawienie lodówki wolnostojącej jest jedyną możliwością. Sposób działanie lodówki wolnostojącej zależy oczywiście od modelu urządzenia. Starsze modele zazwyczaj nie posiadały systemów no Frost, i co około pół roku trzeba je było rozmrażać. W nowszych modelach takich problemów już nie ma. Często w takich chłodziarkach lub chłodziarko-zamrażarkach znajdują się nawet tzw. komory specjalnego przeznaczenia, m.in. komora szybkiego chłodzenia czy komora z regulowanym stopniem wilgotności. Dużą zaletą lodówek wolnostojących jest to, że urządzenia te zazwyczaj są dostępne w nieco niższych cenach niż inne rodzaje chłodziarek.
Lodówki do zabudowy
W urządzanych właśnie kuchniach zazwyczaj jednak stosuje się lodówki do zabudowy, które stają się częścią całego ciągu zabudowy kuchennej. Dużą zaletą lodówki do zabudowy jest to, że nie dezorganizuje ona przestrzeni w kuchni i nie ma też wpływu na jej wygląd. Lodówka do zabudowy z wierzchu jest bowiem pokryta takim samym frontem jak wszystkie umieszczone w zabudowie szafki. Lodówki do zabudowy są doskonałym rozwiązaniem zwłaszcza przy wykańczaniu kuchni w aneksie, czyli takiej, która jest połączona z salonem.
Lodówki Side by Side
Ten rodzaj lodówek charakteryzuje się nieco większym rozmiarem. W lodówkach Side by Side zamrażarka nie znajduje się bowiem nad lub pod chłodziarką, ale obok niej. Daje to oczywiście więcej miejsca do chłodzenia i mrożenia, ale trzeba oczywiście mieć na to odpowiednio więcej przestrzeni w kuchni. W takich lodówkach znajduje się dwoje położonych obok siebie drzwi, które są otwierane na zewnątrz. W drzwiach od zamrażarki zazwyczaj znajduje się tez podajnik lodu. Tego typu chłodziarko-zamrażarki ze względu na spore rozmiary stosuje się przede wszystkim w większych kuchniach.
Lodówki Multi Door
Czyli lodówki, które są wyposażone w większą ilość drzwi, za którymi znajdują się oddzielne komory chłodzenia lub mrożenia. Zaletą takiej konstrukcji tych lodówek jest to, że korzystając z jednej komory, nie naraża się innych na zwiększenie panującej wewnątrz temperatury. Rodzajem lodówek Multi Door są lodówki French Door, które mają troje drzwi – podwójne drzwi chłodziarki oraz jedne drzwi zamrażarki. Na pewno dużą zaletą lodówek Multi Door jest to, że dzięki temu można zachować w lodówce więcej porządku.