Niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynasz eksperymentować w kuchni, czy też blisko Ci do master chefa z dobrym piekarnikiem możesz osiągnąć więcej. Piekarnik przydaje się nie tylko od święta do pieczenia ciast, pasztetów, pieczeni czy tortów.
Czy warto posiadać w kuchni piekarnik? Zdecydowanie tak, bo nowoczesny piekarnik jest też grillem, rożnem, kuchenką mikrofalową, czy parowarem. Można przygotowywać w nim szybkie dania, jak i bardziej skomplikowane potrawy, a także wypiekać chleb, suszyć grzyby i wiele innych smakołyków.
Na rynku sprzętu agd z roku na rok pojawiają się nowości, które mają podnieść komfort pracy w kuchni i sprawić, aby przygotowywanie potraw było szybsze, prostsze i zdrowsze. Producenci wyposażają sprzęt w coraz to liczne gadżety jak choćby elektroniczne książki kucharskie czy wyświetlacze LCD z funkcją wyświetlania zdjęć.
Istotne funkcję piekarnika: czyli magia techniki
Elektryczny MasterChef
Wśród piekarników elektrycznych do zabudowy wyróżniamy:
- tradycyjne, posiadające różnorodne funkcje pieczenia i standardową wielkość;
- kompaktowe, o małych rozmiarach, zawierające w jednocześnie piekarnik i kuchenkę mikrofalową;
- parowe nie wymagające użycia tłuszczu;
- parowe z funkcją pieczenia, które łączą gotowanie na parze z tradycyjnym pieczeniem z termoobiegiem i grillem. Dlatego właśnie na tych zaletach należy skupić swoją uwagę;
Dopasuj wymiar:
Mniejsze piekarniki kompaktowe, mają od ↔ 45 do 50 cm ↔
Standardowe piekarniki, mają szerokość od ↔ 59 do 60 cm↔
O powiększonych wymiarach mają zaś powyżej ↔80 cm↔
Programy parowe
Zapewniają zdrowe gotowanie. Łączą funkcję zwykłego piekarnika z gotowaniem na parze. Umożliwiają też rozmrażanie mięsa, ryb, pieczywa i ciast. Pieczenie, a dokładniej gotowanie parowe odbywa się w temperaturze poniżej 100°C. Typowy piekarnik piecze potrawy poprzez obieg gorącego powietrza, zaś piekarnik parowy wzbogaca ten proces o dodatek pary. Obecność wilgoci wpływa na poprawę smaku, konsystencji i koloru potraw, zapewniając ich chrupkość
SAMSUNG Dual Cook z funkcją pary
Piekarnik SAMSUNG BQ1VD6T131
DualCook, parowy;
18 trybów pieczenia;
Dwa termoobiegi dla równomiernego pieczenia;
65 l pojemności;
Termoobieg
Sprawia, że potrawa jest równomiernie upieczona. Umożliwia uzyskanie efektu doskonale rozprowadzonego powietrza i daje jednolitą temperaturę w każdym miejscu komory piekarnika.
Dzięki termoobiegowi4D, możesz umieścić danie na dowolnym poziomie piekarnika, a rezultat pieczenia będzie zawsze perfekcyjny. Umożliwia to zmienny kierunek obrotów wentylatora, służący równomiernemu rozprowadzeniu ciepła po całym wnętrzu. Dlatego piekąc nawet na czterech poziomach jednocześnie, uzyskasz zawsze świetny wynik: od góry do dołu.
Siemens z termoobiegiem4d
Posiada aż 15 programów;
Termoobieg 4D;
Pełni również funkcję mikrofali;
Dzięki połączeniu WiFi, można z łatwością zaprogramować urządzenie na określony tryb pracy;
Ma teleskopowe prowadnice;
Samoczyszczący system ActiveClean;
Termosonda
To specjalny czujnik, który umieszcza się we wnętrzu potrawy podczas przyrządzania jej w piekarniku. Kontroluje on temperaturę posiłku i reguluje nagrzewanie piekarnika. Termosonda pomaga upiec np. idealną pieczeń. Dzięki temu możemy łatwo określić, kiedy potrawa nadaje się do spożycia i kiedy należy przerwać proces, by nie doprowadzić do jej przypalenia.
Termosody używamy przede wszystkim do pieczenia mięsa, ale możemy również wykorzystać do pieczenia ciast. Wystarczy, że wbijemy w nie szpikulec i możemy być bezpieczne, że wypiek będzie idealnie pyszne.