Kuchenki mikrofalowe już od wielu lat są chętnie wykorzystywane w polskich kuchniach. Popularna mikrofalówka to rodzaj drobnego sprzętu gospodarstwa domowego AGD, który odznacza się wieloma przydatnymi na co dzień w trakcie przygotowywania posiłków funkcjami, i który może być także wykorzystywany do podgrzania gotowego już obiadu czy kolacji. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu odpowiemy na zadane w temacie pytanie, czyli opiszemy gdzie najczęściej stosowane są kuchenki mikrofalowe oraz opiszemy, jakie funkcje mogą mieć takie urządzenia.
Kuchenka mikrofalowa w domu
Można śmiało powiedzieć, że kuchenki mikrofalowe są jednym z najczęściej stosowanych kuchennych urządzeń AGD. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w kuchniach znajdujących się w prywatnych domach i mieszkaniach. Kupując takie urządzenie do swojego domu możemy skorzystać zarówno z tradycyjnej kuchenki mikrofalowej wolnostojącej, którą ustawimy na blacie w kuchni, jak i z nowoczesnej i dużo bardziej eleganckiej kuchenki mikrofalowej do zabudowy.
Użytkownicy kuchenek mikrofalowych cenią je sobie m.in. za możliwość szybkiego odgrzania przygotowanego np. dzień wcześniej posiłku lub odgrzania gotowego obiadu, który kupiliśmy w sklepie. Mikrofalówka jest w prywatnych domach także chętnie wykorzystywana np. do podgrzewania mleka do kawy lub do przygotowywania popcornu. Niektóre mikrofalówki mają również funkcje gotowania na parze, przygotowania mrożonej pizzy lub frytek oraz grillowania. W takich przypadkach kuchenka mikrofalowa może już pełnić również funkcję domowej kuchenki i głównego urządzenia do gotowania. Dużo osób wykorzystuje także kuchenki mikrofalowe do rozmrażania wyjmowanych z zamrażalnika warzyw, grzybów czy mięsa. To umożliwia znaczną oszczędność czasu potrzebnego na gotowanie.
Kuchenki mikrofalowe w biurach
Co prawda popularne mikrofalówki nie znajdują się w każdym prywatnym domu czy mieszkaniu, ponieważ część osób, ze względu na swoje nawyki żywieniowe nie widzi potrzeby korzystania z takiego typu sprzętu, ale za to takie urządzenia znajdują się w kuchniach w praktycznie każdym obiekcie biurowym i w części biurowej każdego budynku użyteczności publicznej. Najczęściej w biurach znajdują się kuchenki mikrofalowe wolnostojące. W takich miejscach rzadko kiedy bowiem znajdują się płyty grzewcze czy piekarniki, a pracownicy korzystający w trakcie pracy z kuchni, żeby mieć możliwość odgrzania przyniesionego z domu lub kupionego przed pracą w sklepie gotowego posiłku, muszą skorzystać właśnie z kuchenki mikrofalowej. Urządzenie to pozwala na bardzo szybkie, w zaledwie 2-3 minuty, odgrzanie posiłku, dzięki czemu w przerwie obiadowej może z niego skorzystać naprawdę dużo osób, co jest bardzo dużym ułatwieniem. W mikrofalówce można także na szybko podgrzać mleko do kawy.
Kuchenki mikrofalowe w lokalach gastronomicznych
Kuchenki mikrofalowe są także chętnie stosowane w innych miejscach. Ich popularność bierze się przede wszystkim z tego, że pozwalają one na bardzo szybkie podgrzanie posiłku, mleka do kawy czy rozmrożenie wyjętych z zamrażalnika warzyw, czy mięsa. Kuchenka mikrofalowa znajduje się więc także w praktycznie każdym lokalu gastronomicznym. W barach to właśnie w kuchenkach mikrofalowych odgrzewane są zapiekanki, pizza, hamburgery, a nawet grzane wino. To pozwala na znaczne przyspieszenie realizacji wszystkich zamówień i na obsłużenie większej liczby klientów.
Gdzie jeszcze korzysta się z kuchenek mikrofalowych?
Kuchenki mikrofalowe są często wykorzystywane także w innych miejscach, przede wszystkim w takich, w których nie ma innej możliwości podgrzania potraw oraz tam, gdzie istotne jest to, ile czasu taka czynność będzie zajmowała. Mikrofalówki są więc chętnie stosowane także w takich miejscach, jak np. akademiki, pokoje socjalne, domy opieki czy szpitale. Z nieco bardziej rozbudowanych kuchenek mikrofalowych często korzysta się również w laboratoriach badawczych, w celu dokonywania szybkiej obróbki termicznej preparatów biologicznych lub chemicznych. Wykorzystywane w takich miejscach kuchenki mikrofalowe są jednak już zupełnie innymi urządzeniami od tych, które są stosowane w kuchniach.