Pełne wyposażenie kuchni w obiekcie gastronomicznym, niezależnie od tego, czy jest to elegancka, duża restauracja, bar typu fast food czy znajdująca się blisko trasy szybkiego ruchu tawerna, jest zadaniem niezwykle wymagającym i jednocześnie dosyć kosztownym. Od tego jednak, jak dobrze uda się wyposażyć kuchnię w prowadzonym przez siebie lokalu, zależeć będzie to, jak sprawnie będzie ona mogła działać, jak szybko będzie w niej można przygotowywać znajdujące się w karcie lokalu dania oraz jak wysokie będą ponoszone koszty jej eksploatacji. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu dokładniej opisujemy czym się charakteryzuje typowe wyposażenie gastronomiczne oraz o czym nie można zapomnieć wyposażając kuchnię w prowadzonym przez siebie lokalu.
Charakterystyka AGD dla gastronomii
AGD dla gastronomii to cała, bardzo duża gama urządzeń AGD, które są dostosowane do szczególnych warunków pracy w lokalach gastronomicznych. W odróżnieniu od sprzętu AGD stosowanego w prywatnych domach sprzęt dla gastronomii musi być przede wszystkim przystosowany do ciągłej pracy. W obiektach gastronomicznych piekarniki, płyty grzewcze, kuchenki mikrofalowe, grille, a nawet zmywarki gastronomiczne bardzo często pracują w trybie ciągłym, z zaledwie krótkimi przerwami. Zwykłe urządzenia AGD na pewno takiego trybu pracy nie byłyby w stanie wytrzymać, natomiast profesjonalny sprzęt AGD już tak.
Profesjonalne urządzenia AGD dla gastronomii muszą także spełniać wysokie wymagania stawiane przez obowiązujące przepisy BHP. Taki sprzęt musi więc być łatwy do utrzymania w czystości, tak żeby w kuchni w danym obiekcie gastronomicznym nigdy nie było ryzyka rozwoju, związanych z pozostawieniem na dłuższy czas na zewnątrz resztek jedzenia, bakterii.
Żeby te wszystkie wskazane wyżej wymagania były możliwe do zrealizowania profesjonalne urządzenia AGD dla gastronomii muszą być przede wszystkim wykonane z odpowiednich materiałów. Najczęściej taki sprzęt jest wykonywany ze stali nierdzewnej, która jest łatwa do utrzymania w czystości i do dezynfekcji, a przy tym odznacza się dużą wytrzymałością na częste zmiany temperatur i na dużą wilgotność.
Jakie rodzaje profesjonalnego sprzętu AGD powinny się znaleźć w kuchni lokalu gastronomicznego?
To oczywiście zależy od specyfiki i oferty danego lokalu gastronomicznego. Oferta profesjonalnego sprzętu AGD wszystkich topowych producentów jest bardzo szeroka, więc nie sposób jest wyposażyć kuchni w danym obiekcie we wszystkie rodzaje urządzeń. Trzeba dokonać wyboru, żeby po ustawieniu całego zakupionego sprzętu móc zachować w kuchni odpowiednią ilość wolnego miejsca oraz żeby nie narażać się na zbyt duży, niepotrzebny wydatek. Jakie rodzaje sprzętu powinny się znaleźć w każdym rodzaju lokali?
Urządzenia grzewcze do lokali gastronomicznych
Każdy obiekt gastronomiczny serwuje jakieś ciepłe potrawy. Żeby móc je szybko i sprawnie przygotować, nie narażając klientów na zbyt długie oczekiwanie, konieczne jest posiadanie odpowiednich urządzeń grzewczych. Dokładny ich zakres, czyli rodzaje zastosowanych urządzeń grzewczych, zależeć będą jednak od charakteru działalności lokalu. Prowadząc restaurację, która serwuje wiele różnego rodzaju posiłków, w kuchni powinny się znaleźć zarówno odpowiednio duża kuchnia gazowa i piec gastronomiczny, jak i profesjonalna kuchenka mikrofalowa. Nie w każdym lokalu wymagania te będą jednak tak samo duże. W wielu mniejszych pizzeriach np. jako wyposażenie wystarczyć może tylko odpowiednia ilość pieców gastronomicznych. W pubach lub barach, w których na co dzień podaje się jednak głównie napoje, do odgrzania zamrożonych posiłków lub np. do przygotowania grzanego wina często wystarczy tylko gastronomiczna kuchenka mikrofalowa. Z kolei w ogródkach piwnych najczęściej stosowanym urządzeniem grzewczym są profesjonalne grille gazowe.
Gastronomiczne urządzenia chłodnicze
Bardzo ważnym rodzajem gastronomicznego sprzętu AGD są także urządzenia chłodnicze. Ich stosowanie jest konieczne, żeby móc na dłużej zachować świeżość wykorzystywanych w kuchni produktów spożywczych. Wśród profesjonalnego sprzętu AGD do chłodzenia znajdują się przede wszystkim lady, stoły oraz witryny chłodnicze. W wielu lokalach można także spotkać specjalne regały i szafy chłodnicze, w których można przechowywać jeszcze większe ilości pożywienia.
Profesjonalne zmywarki gastronomiczne
Niezależnie od profilu działalności lokalu gastronomicznego, w każdym tego typu obiekcie powinna się także znaleźć profesjonalna zmywarka lub zmywarki gastronomiczne. Dzięki temu uda się uniknąć problemów z brakiem czystych sztućców i naczyń, w których będą podawane przygotowywane potrawy i napoje.