Inteligentne urządzenia w Twoim domu

Infolinia: pn - pt 9:00 - 18:00: (22) 877-77-77, 877-77-78, 801-011-977

Dodano produkt do koszyka

Co warto wiedzieć o grillach elektrycznych

Elektryczne grille już od wielu lat są dostępne w polskich sklepach ze sprzętem AGD i nieustannie cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Poprzez zastosowanie elektrycznego grilla można po prostu jeść swoje ulubione potrawy z grilla przez cały rok, a nie tylko w okresie wiosenno-letnim, kiedy jest odpowiednia aura na zewnątrz. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu dokładniej opisujemy, jak działają grille elektryczne, jakie rodzaje elektrycznych grillów są obecnie dostępne w sklepach (także oczywiście w naszym), jakie mogą mieć funkcje oraz jakie są ich zalety.

Dlaczego warto kupić grill elektryczny?

Przede wszystkim ze względu na to, że z ich zastosowaniem ma się możliwość grillowania przez cały rok! Zakup grilla elektrycznego jest więc idealnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników potraw z grilla. Dzięki niemu nie trzeba już będzie przez długi czas wyczekiwać cieplejszych dni, żeby zjeść upieczoną na grillu kiełbasę czy pierś kurczaka. Jak sama nazwa wskazuje, grill elektryczny zamiast węgla lub gazu do działania potrzebuje energii elektrycznej. Można więc z niego bez problemu korzystać na własnym balkonie, w ogródku, ale i wewnątrz domu czy mieszkania. Nie trzeba się przy tym martwić, czy takie urządzenie będzie na pewno w pełni bezpieczne. Nie trzeba się tez martwić o powstanie brzydkich zapachów, ponieważ w grillu elektrycznym nie dochodzi do spalania węgla, więc  w trakcie jego stosowania nie powstaje żaden dym. Dużą zaletą grilla elektrycznego jest także to, że bardzo szybko się nagrzewa. Co prawda pozbywa to nas rytuału rozgrzewania grilla, ale jednocześnie też znacznie zwiększa naszą wygodę.

Obsługa urządzenia jest bardzo prosta. Po podłączeniu grilla elektrycznego do prądu i ustawieniu odpowiedniej temperatury grzania płyta grzewcza grilla bardzo szybko się nagrzewa i można na nią wkładać przygotowane wcześniej warzywa i mięso.

Jakie są rodzaje elektrycznych grillów?

Najprostszy podział grilli elektrycznych to grille stołowe i grille stojące. Dużo łatwiejsze i prostsze w codziennym użytku są grille stołowe, które po prostu nie zabierają zbyt wiele miejsca i są bardziej poręczne, dlatego też są rekomendowane osobom, które szukają grilla elektrycznego do codziennego użytku. Z kolei elektryczne grille stojące to urządzenia idealne dla osób, które lubią często zapraszać gości i organizować przyjęcia. Takie grille co prawda zajmują więcej miejsca, ale są wygodniejsze do stosowania np. na tarasie lub w ogrodzie. Duża część takich urządzeń ma także opcję odkręcenia od nich nóżek i zrobienie z nich grillów stołowych.

Drugi podział rodzajów grillów elektrycznych to urządzenia grille otwarte i grille zamknięte. Grille zamknięte mają możliwość złożenia dwóch części płyty grzewczej i jednoczesne podgrzewanie warzyw lub mięsa z obu stron. Takie grille mogą być także stosowane jako grille otwarte z jedną, większą płytą grzewczą, co umożliwia jednoczesne przygotowanie większej ilości mięsa i warzyw.

Jak wybrać najlepszy grill elektryczny?

Wybierając grill elektryczny trzeba przede wszystkim wybrać taki, który będzie miał optymalną dla nas wielkość. Nie warto jest kupować grilla, który będzie za duży, ponieważ korzystając z niego będziemy się narażali na większe koszty eksploatacji. Kupując grill elektryczny warto jest również zwrócić uwagę na to, z jakiego materiały lub materiałów wykonana jest jego płyta grzewcza. Najlepsze, najwygodniejsze, są grille, które posiadają płytę teflonową ze spiralą grzewczą. Taka płyta grzewcza będzie po prostu nieprzywierająca i łatwo ją będzie wyczyścić. Trzeba także sprawdzić, czy grill posiada opcję regulacji temperatury, a jeżeli tak, to w jakim zakresie. To znacznie ułatwi przygotowywanie potraw i usprawni grillowanie. Bardzo przydatnym udogodnieniem w grillach elektrycznych jest oddzielny zbiornik na tłuszcz, w którym będzie się gromadził wytapiany podczas grillowania tłuszcz i nie będzie on dzięki temu brudził innych elementów urządzenia. Kupując grill elektryczny warto jest też wybrać taki, który ma demontowane płyty grzewcze, dzięki czemu będzie je znacznie łatwiej umyć.

Czy taka forma grillowania jest zdrowa?

O czym koniecznie trzeba wspomnieć pisząc o grillach elektrycznych, grillowanie na grillu elektrycznym jest całkowicie zdrowe! Przygotowane na grillu elektrycznym mięso jest znacznie zdrowsze niż to przygotowane na grillu węglowym lub to przygotowywane na patelni. Potrawy z grilla elektrycznego są pozbawione tłuszczu, a przy tym w pełni zachowują swój smak i soczystość. W odróżnieniu od mięsa przygotowywanego na grillu węglowym, w tym przypadku nie dochodzi także do powstawania w wyniku skapywania na rozgrzany węgiel wytapianego tłuszczu, rakotwórczych oparów. Brak użycia podpałki eliminuje także ryzyko osadzania się na spożywanych potrawach chemikaliów. To wszystko sprawia, że wiele osób chętnie korzysta z elektrycznego grilla także w sezonie letnim.

Data publikacji: 04.05.2020 10:54:00

Firma

AGD SMART Wysokińscy Sp.J.
ul. Sławęcińska 8, Macierzysz
05-850 Ożarów Mazowiecki

Infolinia:
Pon. - Pt.: 9:00 - 18:00
(22) 877 77 77, (22) 877 77 78, 0 801 011 977
e-mail: sprzedaz@agdsmart.pl

Dział importu:
tel: +48 604 509 100
e-mail: piotr@agdsmart.pl

Dział exportu:
tel: +48 733 303 229
e-mail: natalia.ruban@agdsmart.pl

Kontakt dla firm:
tel: +48 533 489 433
e-mail: krzysztof.szewczyk@agdsmart.pl

Pon. - Pt.: 09:00 – 18:00

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.