Noże kuchenne
Brak produktów
Oferta AGDhome obejmuje niezbędne w każdej kuchni noże ceramiczne i stalowe. Poszczególne typy ostrzy dostosowane są do obierania, skrobania, krojenia chleba, krojenia miękkich warzyw, czy porcjowania steków. Bardziej wszechstronne zastosowanie mają uniwersalne noże kuchenne i przeznaczone do siekania tzw. noże szefa.
Ceramiczne i stalowe ostrza charakteryzują się wysoka wytrzymałością. Kuchenne noże ceramiczne są twardsze (wykonano je ze spiekanego w temperaturze około 1400 dwutlenku cyrkonu) od stalowych odpowiedników, a przez to mniej elastyczne – dobrze więc sprawdzą się przy krojeniu mięsa albo rozdrabnianiu orzechów. Nie przewodzą prądu ani ciepła i nie ulegają działaniu magnesów, często posiadają dodatkową powłokę antybakteryjną . Ale ceramiczny nóż kuchenny źle znosi upadki - uderzając o twardą powierzchnię może rozprysnąć się na części. Klasyczne modele ze stali nierdzewnej są równie odporne na korozję jak i ich ceramiczne odpowiedniki i - mimo mniejszej twardości – tak samo dobrze dobrze sprawdzą się przy krojeniu chleba czy warzyw.